Promocija projekta “Bezbedni na biciklu“

Načelnik Uprave za saobraćaj i puteve Đorđe Basarić prisustvaovao je promociji projekta „Bezbedni na biciklu“ koja je održana u OŠ „Žarko Zrenjanin“. Projekat realizuje Centar za unapređenje bezbednosti saobraćaja u svim osnovnim školama na području Novog Sada uz finansijsku podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

– Projektom je predviđena edukacija učenika četvrtog razreda svih osnovnih škola u Novom Sadu, u cilju povećanja njihove bezbednosti kao biciklista koji će uskoro moći samostalno da učestvuju u saobraćaju. Savet za koordinaciju bezbednosti saobraćaja u Novom Sadu svake godine organizuje razne vrste edukacija kada je reč o bezbednosti učesnika u saobraćaju. Prošle godine je realizovan projekat u okviru akcije „Novi Sad Grad kulture u saobraćaju“ na Novosadskom sajmu. Projekat je obuhvatio sve učenike novosadskih osnovnih škola i bio je posvećen osnovama bezbednosti u saobraćaju“- rekao je Đorđe Basarić.

Predsednica Centra za unapređenje bezbednosti saobraćaja Dragana Marković je rekla da je najpogodnije da deca u ovom uzrastu usvoje važne informacije iz oblasti bezbednosti u saobraćaju.

-Deca uzrasta 12 godina stiču starosni uslov, propisan zakonom, za samostalno učestvovanje u saobraćaju kao biciklisti. Ova kategorija je posebno ugrožena u saobraćaju, s obzirom na to da u velikoj meri koristi i saobraćajne površine namenjene motornim vozilima, koja zbog svoje snage predstavljaju potencijalnu opasnost izloženim vozačima bicikla – rekla je Dragana Marković i dodala da će tokom akcije biti podeljen promotivni materijal sa osnovnim uputstvima za bezbednu vožnju, kao i svetla za bicikle.