Puna podrška Vlade predsedniku Vučiću u daljim pregovorima

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da joj deluje da su razgovori u Briselu bili jako teški, te poručila da će Vlada stati uz predsednika Srbije i dati mu punu podršku u daljim razgovorima.
Brnabić je u Rači rekla da se jutros kratko čula sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„Ne bih dodatno komentarisala, čuli smo svi dosta jasnu i nedvosmislenu izjavu predsednika Vučića. Nije na meni da komentarišem izjavu predsednika. Meni deluje da su razgovori bili jako teški“, rekla je Brnabić novinarima komentarišući jučerašnji nastavak dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu.

Čini joj se, kaže, da je u ovom trenutku jedino Beograd „otvoren za ozbiljan razgovor i za kompromis i da ne bi volela da se ta otvorenost za kompromis smatra za našu slabost“.“Mislim da je to pokazatelj naše ozbiljnosti i jačine Srbije u ovom trenutku. Vlada će stati uz predsednika Vučića i dati mu punu podršku u daljim razgovorima“, naglasila je premijerka.

Navela je da ne bi da komentariše detalje jučerašnjih razgovora, jer, kaže, nije na njoj da komentariše detalje sastanka kome nije prisustvovala.Na pitanje da li očekuje skorije rešenje za Kosovo i Metohiju nakon nastavka pregovora, Brnabić kaže da ne može da govori o vremenskim odrednicama.“Apsolutno nemam nijednu indiciju o tome kada to može da bude i da li to uopšte može da bude“, rekla je Brnabić.

Istakla je da je prvo važno da se implementira sve što je do sada dogovoreno i potpisano i da je neophodno da prvo bude formirana Zajednica srpskih opština, a potom je važno da svi budu „otvoreni, ozbiljni i hrabri“, kakav je u ovom trenutku Beograd i predsednik Srbije, da bi se uopšte razmišljalo o daljem dijalogu.“Mi smo na strani dijaloga, kakvi su drugi, ja nemam tu informaciju“, kaže Brnabić, a upitana da prokomentariše izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o razgovorima, ona je navela da nema komentar na izjavu takozvanog predsednika Kosova.

SPS: Srbija ispoštovala sporazume, red na Prištini

Srbija je implementirala dogovorene sporazume, sada je red na Prištinu da učini isto, izjavio je danas šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, koji je istakao da Srbija nije ušla u Briselski proces da bi bila ponižavana i potcenjena već da bi došla do trajnog rešenja.

Milićević je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije kazao da državno rukovodstvo ima punu podršku poslaničkog kluba SPS u pokušaju da pronađe pravična i trajna rešenja, koja će biti prihvatljiva za obe strane.

„Sudeći po onome što smo mogli videti tokom jučerašnjeg dana, pred nama nije laka godina kada je reč o pitanju KiM i sigurno da je ovo jedno od najtežih pitanja za nas. Suštinski je jako važno da je dijalog nastavljen i pokrenut jer dijalog nema alterantivu“, rekao je Milićević.Prema njegovim rečima, ako je cilj da Srbija prihvati nezavisnost, onda u svemu tome gubimo vreme.

Beograd je, kako kaže, pokazao spremnost da razgovara, da pronalazi rešenja, da traga za njima, ali da bi došli do kompromisnog rešenja, potrebna je volja obe strane.“Mi tu volju nažalost ne vidimo na drugoj strani. Vidimo samo jedan ultimativni pristup što nas udaljava od kompromisnog i trajnog rešenja koje bi bilo prihvatljivo“, rekao je Milićević.Kako je kazao, potreban nam je realan pristup sa pogledom u budućnost.