Ratari zadovoljni rodom, ne i cenom

SOMBOR – Poljoprivrednici koji su počeli žetvu i berbu jesenjih ratarskih kultura zadovoljni su prinosom, ali kažu cene su takve da ni ovako dobra godina neće doneti zaradu proizvođačima.
Oni koji nisu zadovoljni proizvodnjom su povrtari, jer je za veliki deo povrtarskih kultura ovo bila loša godina, rečeno je na Danu polja jesenjih kultura Poljoprivredne stručne službe Sombor.Vremenski uslovi ove godine bili su idelani za proizvodnju jesenjih ratarskih kulture. Rod će biti dobar, ali ratari kažu sve je to džabe jer ono što je rodilo neće biti plaćeno.

Rodilo je više nego obično. Može se kazati rekordna godina. Soja je dobra, kukuruz dobro izgleda, ali cena je mala za poljoprivrednike , a govori se o ceni od 15,16 dinara za kilogram. Žetva i berba počele su nekoliko nedelja ranije, pa se ovih dana već bere i kukuruz koji dobro deluje , bolesti nema i ova godina za kukuruz bi trebala da bude idealna po oceni stručnjaka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Međutim većini povrtarskih kultura ova godina nije odgovarala.Ovu godinu obeležila je velika količina padavina. Za osam meseci palo je oko 480 litara kiše, što je skoro godišnji proseka padavina. Smanjen je prinos graška, luka, lubenica i dinja, ali ima i povrća koje će dati dobar rod – kupusnjača, paprike i paradajza.