Realizacija plana investicija „Novosadske toplane“ sa preko milijardu dinara sopstvenih sredstava

Realizacija plana investicija „Novosadske toplane“ za ovu godinu otpočela je 10. aprila izgradnjom dela vrelovodne mreže u Kopernikovoj ulici, čime su spojene dve tačke mreže, jedne iz pravca Ilije Birčanina i druge iz pravca Ulice Veselina Masleše. Izgradnja 250 metara trase trocevnog vrelovoda na toj lokaciji značajno će doprineti boljoj hidraulici sisitema u tom delu grada. Radovima je obezbeđen i prostor za priključenje novih objekata na sistem daljinskog grejanja „Novosadske topalne”. U toku je rekonstrukcija i izgradnja 550 metara trase vrelovoda na Bulevaru oslobođenja, i to u delu od ugla s Ulicom Novosadskog sajma preko Futoške ulice. Ti radovi odvijaju se dinamikom mnogo bržom od predviđene, te su prognoze da bi, s vraćanjem površine u tehnički ispravno stanje, mogli biti završeni do polovine jula, umesto do 25. avgusta, kako je bilo planirano kada su radovi otpočeti. U toku je i obnova vrelovodne mreže na Podbari, tačnije, u bloku ulica Žarka Vasiljevića, Stevana Milovanova, Trga republike i Šumadijske ulice. Radi se na rekonstrukciji 920 metara vrelovoda starijeg od 30 godina, prilikom čega će biti zamenjeno 1.840 metara cevi. Počeli su i radovi na obnovi vrelovoda na Bulevaru cara Lazara, u delu od ugla s Bulevarom oslobođenja i preko Fruškogorske ulice, a na Novom naselju u toku je rekonstrukcija trocevnog vrelovoda, i to na dve lokacije. Radovi na 360 metara vrelovoda na potesu od Bulevara kneza Miloša kod broja 13 prema Ulici Stanoja Stanojevića odvijaju se planiranom dinamikom i na toj deonici biće zamenjeno 1.080 metara cevi. Planiranom dinamikom odvijaju se i radovi na sanaciji 850 metara vrelovoda u Ulici Mileve Marić, prilikom čega će biti zamenjeno 2.550 metara cevi.
Izgradnja i rekonstrukcija vrelovodne mreže i priključaka u ovoj godini finansira se iz sopstvenih izvora, za šta je opredeljeno 1,07 milijarda dinara.
Radiće se i u samom centru grada, tačnije, na deonici od Ulice Modene, preko Ulice Žarka Zrenjanina i Stražilovske, sve do Radničke. Osim toga, tokom leta obnavljaju se vrelovodna mreža i priključci na ogranku od raskrsnice Futoškog puta i Bulevara Slobodana Jovanovića prema Ložioničkoj ulici i na ogranku od Kornelija Stankovića i bloka ulica Braće Mogin, Milana Glumca, Kalman Langa i Rumenačke. Naše ekipe biće i u bloku ulica Ignjata Pavlasa, Modene i Pionirske, potom u bloku ulica Stevana Mokranjca, Dr Đorđa Joanovića, Pasterove i Rumenačkog puta, kao i u bloku ulica Dragiše Brašovana, Fruškogorske i Ravaničke. U planu je i izgradnja vrelovoda i vrelovodnih priključaka za delove Kliničkog centra Vojvodine koji nisu na sistemu daljinskog grejanja „Novosadske toplane“. Uz to, „Toplana“ je uzela aktivno učešće i u projektu „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, u okviru kojeg će realizovati projekat izgradnje vrelovodne mreže i priključaka za „Kinesku četvrt“.