Snažna podrška Festivalu autorskog filma „Profest“

„Vekovima dobra saradnja Republike Srbije sa Ruskom federacijom, pokazala se i u održavanju Festivala „Profest 2018“, gde su unazad sedam godina partneri i prijatelji festivala televizijske kompanije Moskovskog regiona i Podmoskovlja“ , istakla je na današnjem sastanku u Pokrajinskoj vladi, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević sa delegacijom festivala „Profest 2018“ i delegacijom moskovskog festivala „Bratina“.

Naglašavajući značaj međunarodne saradnje dve zemlje, sekretar Milošević, je rekla da učešće 182 rada, autorske reportaže u radijskoj i televizijskoj konkurenciji iz 12 zemalja Podunavskog regiona, daje ozbiljnost Festivalu, kojeg sačinjavaju profesionalci u svom poslu. Zato mi je posebno zadovoljstvo, dodala je Miloševićeva, što ću sutra imati čast i zadovoljstvo da dodelim nagrade, na osnovu odluke stručnog žirija i da izrazim spremnost Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata na dalju saradnju, sa punom podrškom i u očuvanju odnosa sa moskovskom „Bratinom“.

Po rečima predsednika Upravnog odbora festivala „Profest 2018“ Rajka Vulina, ove godine je konkursna tema bila „Lepota razlika“ za televizijske reportaže u trajanju od 30 minuta i radijske reportaže u trajanju od 20 minuta. Teme su bile slobodne, tako da su sami autori birali da le će „lepotu razlika“ da prikažu kroz kulturu, tradiciju, običaje, istoriju, svakodnevni život i mnogi su u tome uspeli, tako da žiri ima veoma težak zadatak u izboru najboljih.

Na ovogodišnji „Profest“ televizijske i radijske reportaže poslali su učesnici iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Češke, Ukrajine, Austrije, Nemačke, Bugarske i iz naše zemlje, nabrojao je Rajko Vulin.

Posebno mi je zadovoljstvo, istakao je Vulin, što smo ove godine, zajedno sa moskovskim kolegama uveli još jednu kategoriju televizijskih dokumentarnih reportaža: „Moja Rusija – moj grad“, gde nam je stiglo 12 filmova, odličnog produkcijskog, edukativnog i reportažnog kvaliteta, koje smo ustupili i Radio- televiziji Vojvodine, da ih u serijalu emituje. Nadamo se da ih sledeće godine poslati u mnogo većem broju, zaključio je Vulin.

Reči zahvalnosti uputio je i Albert Makarevič, art direktor festivala „Bratina“, koji je ovom prilikom uručio sekretaru Dragani Milošević i zvaničnu pozivnicu za učešće na moskovskom Festivalu „Bratine“, koji se održava od 3. do 7. oktobra na nekoliko lokacija u Moskvi.