Srušio se avion na jugu Irana

Iranski putnički avion srušio se danas na jugu Irana. Aviokompanija saopštila da nema nade da je bilo ko od 66 putnika i članova posade preživeo.

U avionu koji se danas srušio na jugu Irana poginulo je svih 66 osoba koliko ih se nalazilo u letelici, rekao je državnoj televiziji portparol iranske aviokompanije „Aseman erlajns“.
Letelica se srušila u planinskom regionu Samirom, oko 620 kilometara južno od Teherana. Avion je nestao sa radara 50 minuta po poletanju.
Sve hitne službe su obaveštene, prenele su agencije Isna i Fars pozivajući se na Piroseina Kulovanda, šefa nacionalne spasilačke službe.

Avion je nestao sa radara u planinskom području. Potragu otežavaju loši vremenski uslovi i nemogućnost helikoptera da slete, javlja iranski Tasnim.

Guverner Semiroma je rekao da spasilački helikopteri ne mogu da se spuste na mesto nesreće zbog guste magle, dok spasilačke službe pokušavaju da do lica mesta dođu kopnenim putem, navodi Rojters.

Avion je ATR 72. Taj model aviona, koji potiče iz kasnih 1980-tih, novost je za iranske pilote. Zemlja je 2016. godine potpisala ugovor o kupovini 20 aviona ATR 72, a prva isporuka je bila prošle godine.

Planespotters.net pak tvrdi da je avion koji se danas srušio ipak stariji, i da ga je Iran kupio u periodu između 1993. i 2009. godine.

Vlasti su navele da je avion u vlasništvu poluprivatne aviokompanije „Aseamn erlajns“, sa sedištem u Teheranu, koja je specijalizovana za letove do zabačenih aerodroma širom zemlje, ali obezbeđuje i međunarodne letove.

Avion koji se srušio je letelica sa dva turbo-mlazna motora koja se koristi za regionalne letove na kratkim destinacijama.

Pre samo šest dana, putnički avion pao je i u blizini Moskve, a u toj nesreći stradala je 71 osoba.