Štatkić: Snažna podrška manjinskim i lokalnim medijima


Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić danas je otvorio drugi dan „Prve Evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima“. Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata, Ministarstva kulture i informisanja i Grada Novog Sada, konferenciju je organizovala novosadska agencija „Heror medija pont“.

„Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama sa posebnom pažnjom neguje očuvanje identiteta svake manjinske zajednice ponaosob, naročito u domenu informisanja“, istakao je Štatkić i podsetio da se za štampana izdanja novina i časopisa na jezicima nacionalnih zajednica iz budzeta godišnje izdvaja više od 264 miliona dinara.

Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat, naglasio je on, ima dobre rezultate i dobra iskustva u tom smislu, jer smo na taj način postali i primer dobre prakse ne samo u regionu nego i u Evropi, a lokalni mediji i manjinske zajednice su nastavile u pravcu podizanja svesti, kulture, pozitivnih aspekata i vrednosti jezika i pisma.

„Loše je lokalne medije pretvarati u megafone dijatonske logike i očekivati ozbiljne rezultate“, ocenio je Štatkić i dodao da je za to potrebno mnogo više angažovanja svih činilaca sa bilo koje strane.

Po njegovom mišljenju nije važno ko je vlasnik medija, već da li je pokrenuo višu vrednost kvaliteta života i stvorio uslove nove svesti, humanog i tolerantnog čoveka.

Tokom jučerašnjih i današnjih izlaganja predočena su iskustva u funkcionisanju manjinskih i lokalnih medija i razmenjene informacije o njihovom položaju u više evropskih zemalja.

U okviru konferencije održana je i sednica UO asocijacije MIDAS koja okuplja 28 manjinskih dnevnih listova u 13 evropskih zemalja. Član te asocijacije je i dnevni list „Mađar so“, inače jedan od suorganizatora „Prve međunarodne konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima“.