Suzbiti štetne materije u hrani

Mikotoksini, štetne materije u stočnoj hrani koje kroz namirnice životinjskog porekla mogu da završe i u organizmu ljudi, postoje od kada postoje žitarice.
Ali se o tom problemu više priča samo kada izbije skandal, poput onog iz 2012. sa aflatoksinom u mleku, ocenio je Marko Vasiljević iz firme PATENT CO. i apelovao na podizanje svesti o tome.

Vasiljević, menadžer tehničke podrške u PATENT CO, rekao je FoNetu da je prvi korak u borbi protiv mikotoksina i njihove štetnosti podizanje svesti kako poljoprivrednika tako i građana.

Onog trenutka kada smo svesni problema, možemo da nađemo način kako da se borimo, rekao je Vasiljević, čija firma proizvodi preparat Minazel plus za uklanjanje mikotoksina iz stočne hrane.

On je objasnio da je prvi korak u borbi protiv mikotoksina adekvatan tretman useva od setve do žetve i primena preparata radi sprečavanja razvoja plesni na njivi.

Zatim je, nastavio je Vasiljević, potrebno voditi računa o vremenu žetve, kao i načinu i uslovima skladištenja žitarica radi sprečavanja razvoja plesni.

Krajnji korak je kada već imamo mikotoksine u žitaricama, a to je upotreba preparata, poput Minazela plus, koji će adsorbovati te mikotoksine i sprečiti njihove štetne efekte, podvukao je Vasiljević.

On je ukazao da se mikotoksini ne mogu odstraniti nikakvom termičkom obradom iz žitarica i da u tom slučaju oni završavaju u stočnoj hrani, a time i u namirnicama za ljudsku upotrebu.

Naš proizvod je krajnja karika u lancu borbe protiv mikotoksina. Onog trenutka kada mikotoskine imamo u žitaricama i u hrani jedino primena efikasnih preparata, poput Minazela plus, može da dovede do uklanjanja ili umanjenja štetnih efekata tih toksina, istakao je Vasiljević.

On je objasnio da se Minazel plus umeša u hranu zagađenu mikotoksinima i da ih vezuje čak i po ulasku u organizam životinje.

Firma PATENT CO. ima i svoju laboratoriju u Subotici, a prisutna je na domaćem i inostranim tržištima.