Svečanim prijemom u Pokrajinskoj vladi proslavljen Dan prisajedinjenja

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović priredio je večeras svečani prijem povodom obeležavanja Dana prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine, velikog datuma i događaja koji je, kako je rekao, iz temelja promenio istoriju, i koga je vreme, kao neumitni ali uvek pravedni sudija, proverilo je i potvrdilo kao događaj od opštenacionalnog značaja.

Pre 99 godina, 25. novembra 1918. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, 757 izabranih predstavnika srpskog i drugih slovenskih naroda Bačke, Banata i Baranje jednoglasno su doneli odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, dok je Srem, na zboru u Rumi, istu odluku doneo dan ranije.

Mirović je rekao da nema značajnije odluke u celom prošlom veku ne samo u istoriji našeg naroda u Vojvodini, već i našeg nacionalnog korpusa u celini, jer je u njoj sublimirana vekovna borba za slobodu i nezavisnost pre svega srpskog, ali i drugih naroda koji ovde žive i zato su tu odluku, kako je na Velikoj narodnoj skupštini rekao Jaša Tomić, zajedno doneli Srbi, Bunjevci, Slovaci, Rusini i predstavnici drugih nacionalnih zajednica, a istaknutu ulogu imale su i žene.

„Zato njenu godišnjicu i mi večeras obeležavamo zajedno, u Vojvodini i Srbiji ravnopravnih nacija i ravnopravnih ljudi, baš onakvima kakve su ih sanjali učesnici Velike narodne skupštine. Činimo to u predvečerje zaista izuzetnog jubileja – stote godišnjice prisajedinjenja naših oblasti Kraljevini Srbiji, kojoj će biti posvećena cela predstojeća 2018. godina I neće se taj dan slaviti samo u našoj pokrajini, gde ćemo, kako sam ranije najavio, uz ostalo otvoriti i Muzej prisajedinjenja, već na nivou cele Srbije, uključujući i završnu svečanost u našem glavnom gradu, u Beogradu“, rekao je Mirović i dodao da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je da bude pokrovitelj obeležavanja ovog jubileja i počasni predsednik zajedničkog organizacionog odbora.

Među zvanicama na večerašnjem prijemu bili su episkop bački gospodin Irinej i drugi velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, ambasadori više zemalja i drugi predstavnici diplomatskog kora, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednica Ustavnog suda Srbije Vesna Ilić-Prelić, poslanici Skupštine AP Vojvodine, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici Univerziteta u Novom Sadu, naučnih i kulturnih institucija, predstavnici gradova i opština, kao i predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina.