U devetoj novosadskoj Noći istraživača više od 20 hiljada posetilaca

Predstavljeno je

Interaktivnim radionicama, razgovorima sa naučnicima na tradicionalnoj „Kafi sa naučnicima“ i predavanjima sinoć je okončana desetočasovna Evropska noć istraživača u Novom Sadu.
Ovgodišnja jedinstvena naučna žurka okupila je na dve lokacije u gradu oko 20 hiljada posetilaca koji su uživali u brojnim eksperimentima, degustaciji ukusa Vojvodine, naučnom kvizu i koncertu benda „Justin Case“.
Tema devete po redu manifestacije u Novom Sadu bila je ReConNeCt – povezivanje. Glavni program odvijao se u tržnom centru „BIG“, dok je drugi deo bio realizovan u KC „Lab“.

devet interdisciplinarnih grupa novosadskih istraživača koji su uspeli da, bar na jednu noć, povežu publiku sa naukom, i da pokažu kako veze funkcionišu u prirodi i kako utiču na naše živote. Osim radionica, posetioci su na „Kafi sa naučnicima“ upoznali naše istraživače i kroz razgovor „hranili“ svoju radoznalost.
“Mi smo sigurni da ćemo na pojedine naučnika koje danas imamo prilike da vidimo i upoznamo u budućnosti biti ponosni. Bićemo ponosni na njihove uspehe u naučnim istraživanjima. Mnogi od njih su već osvojili značajne svetske nagrade”, rekao je na otvaranju koordinator projekta Vladimir Todorović.
„Svojim inovacijama i vizijama mladi pokreću promene u društvu“, istakao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i dodao da je veoma značajno biti u društvu nekoliko stotina evropskih gradova koji se ističu kreativnim i posvećenim istraživačima.
Evropska noć istraživača održana je 13. put u Evropi u više od 320 gradova i 27 država.