Učenici OŠ „Ivan Gundulić“ posetili Toplanu „Istok“

JKP „Novosadska toplana“ je, s ciljem približavanja svoje delatnosti najmlađim Novosađanima, u četvrtak 10. decembra, organizovalo posetu učenika drugog razreda Osnovne škole „Ivan Gundulić“ Toplani „Istok“.
Zajedno sa inženjerima, učenici su obišli postrojenje nedavno obnovljene Toplane „Istok“ i imali priliku da, na mestu gde se proizvodi toplotna energija, nauče kako ona nastaje i na koji način stiže do krajnjih korisnika. Inženjeri Toplane su im, prilagođeno njihovom uzrastu, približili put toplotne energije od kotlova na toplani do toplih radijatora u njihovim domovima.
Novosadska toplana je, ovom posetom, otpočela akciju „Otvorena vrata Novosadske toplane“ za najmlađe sugrađane. Pored toga što su učenike OŠ „Ivan Gundulić“ edukovali o tome kako Novosadska toplana greje objekte svojih korisnika, inženjeri su razgovarali sa njima i o tome kako se čuva toplota i šta je to energetska efikasnost. U vremenu u kome živimo energija je deficitarna i zbog toga je dragocena, a jedna od mera energetske efikasnosti je i mera čuvanja toplotne energije u stanovima. Navike pojedinaca se teško menjaju i upravo zato edukaciju treba započeti još kod dece najmlađeg uzrasta i razvijati im svest o čuvanju energije.
Jedna od učenica OŠ „Ivan Gundulić“, koja je posetila Toplanu, na kraju obilaska nam je rekla: „Zovem se Lenka i danas sam saznala kako vruća voda dolazi do naših radijatora i kako oni postaju topli. Sviđa mi se ovde i najinteresantnije su mi ove velike cevi kojih ima puno i koje pomažu da se greje voda.“

Svoje utiske o onome što su naučili na Toplani „Istok“, učenici će iskazati kroz crteže na temu „Moj topao dom“, a najuspešniji će biti objavljeni u časopisu za decu „Neven“ i na sajtu Novosadske toplane.

Osnovne škole iz Novog Sada koje su zainteresovane za učešće u pomenutoj akciji, detaljnije informacije mogu dobiti u Odseku za spoljne odnose Novosadske topalne, na brojeve telefona: 4881-291 i 4881-245.