Vežba rečnih jedinica Srbije i Mađarske „Gvozdeni mačak 2018“

Višenamenski brodovi Rečne flotile u plovidbi Dunavom kod Budimpešte tokom vežbe rečnih jedinica Srbije i Mađarske Gvozdeni mačak 2018, 16. jul 2018.
Na vežbi su učestvovala dva višenamenska broda iz sastava Rečne flotile. Glavni deo scenarija odigrao se na Dunavu neposredno ispred ratne luke u Budimpešti i tom prilikom su uvežbane i usklađene sve procedure i postupci na realizaciji eskorta važnih ličnosti i tereta sa blokadom dela plovnog puta.

Cilj vežbe je bio da se zajedničkim uvežbavanjem i realizacijom vežbe rečnih jedinica Srbije i Mađarske unapredi bilateralna saradnja, a razmenom iskustava u primeni taktika, tehnika i procedura učvršćeno je i međusobno poverenje.

Poseban akcenat tokom izvođenja vežbe dat je razvijanju sposobnosti zajedničke komande za planiranje, pripremu i izvođenje multinacionalnih vežbi te podizanju dostignutog nivoa interoperabilnosti rečnih jedinica.

Završnici vežbe danas su prisustvovali zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Želimir Glišović i komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić, dok je zemlju domaćina predstavljao brigadni general Žolt Šandor, zamenik komandanta Združene komande Oružanih snaga i komandant Kopnene vojske Mađarske.