Vlada izdvojila 16,06 milijardi dinara za preduzetništvo


Ministar privrede Željko Sertić poručio je danas da Vlada Srbije duboko veruje u to da ekonomija zemlje mora da se razvija tako da u fokusu budu preduzetnici, zbog čega je kao podršku preduzetništvu opredelila 16,06 milijardi dinara.
Sertić je, na zvaničnom predstavljanju „Godine preduzetništva“ u Privrednoj komori Srbije, naveo da su od te sume 4,4 milijarde bespovratna sredstva, a 11,38 milijardi dinara biće izdvojeno za kredite i garancije.
„Danas krećemo sa 33 programa pomoći, koji unutar sebe sadrže različite vidove finansijskih i nefinansijskih aktivnosti“, rekao je ministar i dodao da se sve detaljne informacije o ovom projektu nalaze na novom internet portalu www.godinapreduzetnistva.rs.
Sertić je naglasio da sada postoji potreba da se u prvi plan stave lična inicijativa i napor, te spremnost da se preuzme rizik, i objasnio da 99 odsto svih preduzeća u EU spada u sektor malih i srednjih preduzeća, koja generišu 85 odsto svih radnih mesta.
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da u ovoj godini posebnu pažnju treba posvetiti ženskom preduzetništvu.
U tom smislu, kako je navela, već se realizuju krediti za žensko preduzetništvo koje daju domaće banke zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama, u iznosu od 20 miliona evra.