Vučić i Etinger o evropskim integracijama, fondovima EU

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za budžet i ljudske resurse Ginterom Etingerom, sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama, fondovima Evropske unije i zajedničkim projektima.
Predsednik Vučić je istakao da je Srbija spremna da iskoristi pozitivan trenutak otvoren strateškim dokumentom Evropske komisije o kredibilnoj politici proširenja na Zapadni Balkan, naglasivši da novi predlog budžeta EU predstavlja dobar primer, čije bi elemente trebalo iskoristiti, poput onih koji se tiču dodatnih ulaganja u inovacije, infrastrukturu i poljoprivredu.On je dodao da je veoma važno i to što sadašnji predlog budžeta podrazumeva i značajno povećanje izdvajanja za pretpristupnu pomoć kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Predsednik Vučić je naglasio da očekuje snažniji nastavak podrške Evropske komisije za ubrzanje procesa pregovora o pristupanju, istakavši da iz Izveštaja Evropske komisije jasno proizilazi da Srbija sprovodi brojne političke i ekonomske reforme.

Srpski predsednik izrazio je spremnost da, u skladu sa ocenama i preporukama predstavljenim u Izveštaju, pristupi daljim reformama.

Evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger rekao je da je veoma važno da zna šta su očekivanja Srbije u pogledu evropskih fondova.

„Imamo konstruktivne odnose i bez obzira na različite izazove i prepreke, Srbija, uz svesrdnu podršku Evropske komisije, uspešno i kontinuirano napreduje na svom evropskom putu“, zaključio je Etinger, prenela je Pres služba predsednika.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa Etingerom o modelima i načinima koje će Srbija – kao kandidat za članstvo, koristiti finansijska razvojna sredstva Unije, a koja će biti u funkciji napretka naše države.Joksimović je ocenila da je, u Strategiji proširenja EU spominjanje mogućeg termina prijema novih članica (2025. godina), veoma važno za Srbiju, jer time Unija pokazuje da primećuje, potvrđuje i valorizuje aktivnosti naše države u procesu pristupanja. Osim toga, ukazala je da i indikativan datum ulaska u EU upućuje jasnu poruku građanima da je članstvo u njoj dostižan i realan cilj.

„Istovremeno je to i podsticaj da nastavimo sa reformama i na taj način demonstriramo proevropsku opredeljenost države“, kazala je ministarka Joksimović.

Ministarka je konstatovala da je sadašnji predlog budžeta EU podrazumeva značajno povećanje izdvajanja za pretpristupnu pomoć kandidatima i potencijalnim kandidatima (IPA).

To je bitno zbog istraživanja, razvoja privrede i naročito poljoprivrede i održivog regionalnog razvoja, rekla je.

Komesar Etinger objasnio je da, iako budžetom EU od 2021. do 2027. godine nisu predviđena sredstva za nove – potencijalne članice, postoji mogućnost da se ona opredele. Podsetio je da je takav slučaj bio kada je u Uniju primana Hrvatska, odnosno da će se – kada dođe do novog prijema, razmotriti učešće nove države članice u programima EU kroz posebna pravna akta.

Etinger je naglasio da je novim evropskim budžetom planirano značajno povećanje sredstava za pretpristupnu pomoć Zapadnom Balkanu – ono zavisi od učinka i napretka koji država kandidat ostvari u procesu pristupanja, čime se i region približava EU.

Joksimović i Etinger dogovorili su se da u narednom periodu redovno konsultuju u pogledu naših očekivanja u vezi nove finansijske perspektive, načina i oblasti korišćenja fondova.

Komesar EU pohvalio je uspostavljene strukture za programiranje IPA fondova u Srbiji i naglasio važnost daljeg jačanja kapaciteta – kako bi Srbija, kada postane članica EU, bila dobar primer za korišćenje znatno većih kohezionih i strukturnih fondova.

Sagovornici su se saglasili da su koheziona politika i ravnomeran i održiv regionalni razvoj najbolja zajednička politika EU od koje su korist osetili svi njeni građani.
Izvor: Tanjug