Vučić: Srbija nastavlja sa dinamičnim rastom i reformama


Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su glavni ciljevi Vlade u ovoj godini očuvanje mira i stabilnosti u zemlji i regionu, ali i stvaranje uslova za napredak ekonomije kroz povećanje investicija.
Vučić je na konferenciji za novinare istakao da našu zemlju u vremenu koje predstoji očekuje mnogo rada i teških reformi, uz ocenu da će 2016. biti neuporedivo uspešnija i nešto lakša nego prethodne dve godine.
Premijer je najavio da će početkom marta u Beograd doputovati potpredsednik Svetske banke, a tokom godine i predsednik ove finansijske institucije.
Glavni povod njihovog dolaska, kako je objasnio, jeste reforma javnih preduzeća, konkretno „Elektroprivrede Srbije“, „Puteva Srbije“ „Koridora Srbije“, „Železnica Srbije“ i „Srbijagasa“.
Vučić je rekao da ukoliko dogovor sa kineskom kompanijom „HBIS“ u vezi sa Železarom Smederevo bude zaključen u maju, rast BDP-a u ovoj godini mogao bi da bude čak 2,5 odsto, a u 2017. godini i više od četiri odsto.
“Pregovori sa pomenutom kompanijom od strateškog su značaja za Srbiju, i ukoliko Vlada uspe u tome, boljitak bi osetili svi građani naše zemlje, što bi doprinelo bržem približavanju zemljama EU”, rekao je Vučić.
Za prvih šest meseci ove godine najavio je dolazak novih kompanija u Srbiju, koje će zaposliti 12.000 ljudi, ističući da je Vlada već u ovoj godini za podsticanje preduzetništva u budžetu odvojila tri puta više sredstava u odnosu na prethodnu godinu.
Vučić je najavio da će od naredne nedelje početi sa obilaskom škola i domova zdravlja u Srbiji koje će tokom ove godine biti obnovljene u manjoj ili većoj meri, ističući da je reč o približno 1.000 objekata.