Za održavanje objekata visokoobrazovnih ustanova 48 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uručio je danas ugovore predstavnicima fakulteta, visokih škola i studentskih centara iz Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Vršca, Sremske Mitrovice i Kikinde, koji su dobili sredstva na tri konkursa Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost u 2018. godini.

Obraćajući se prisutnima, pokrajinski sekretar Milošević je naglasio da je Pokrajinska vlada i ovog puta bila partner svim visokoškolskim institucijama u Pokrajini.

„Ove godine izdvojeno je približno trideset miliona dinara za popravku objekata, šest miliona smo opredelili za nabavku opreme i dvanaest miliona dinara smo izdvojili za objekte studentskog standarda u Novom Sadu i Subotici“, rekao je Milošević i dodao da su najveći iznosi dodeljeni ne samo Prirodno-matematičkom fakultetu, zbog sanacije energetskog sistema, već je i šest i po miliona dinara izdvojeno za fasadu Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici, kao i za opremu visokih vaspitačkih škola u Kikindi, Vršcu i Sremskoj Mitrovici.

„Mi smo iz tekuće budzetske rezerve, samo u poslednjih šest meseci, izdvojili negde oko 60 miliona dinara, od toga je 32 miliona dobila Akademija umetnosti za nabavku muzičkih instrumenata, a pre nekoliko dana Pokrajinska vlada je odobrila i tri i po miliona dinara za prevoz, montažu i stavljanje u funkciju orgulja. Takođe, oko 16 miliona smo izdvojili za Institut za prehrambene tehnologije za kontrolisanje kvaliteta hrane, a pre toga smo sličan iznos izdvojili za vinski analizator, dakle, fokus nam je na svemu što je u vezi sa naukom i privredom“, rekao je Milošević i naglasio da je reč o sredstvima koja nisu bila planirana u budzetu Sekretarijata, već je Pokrajinska vlada izdvojila dodatna sredstva, zato što joj je cilj da naučnoistraživačku delatnost promoviše kao primenjenu delatnost, koja doprinosi unapređenju ukupnog privrednog i društvenog života zemlje.

Ove godine sredstva u ukupnom iznosu od 48 miliona dinara, dobilo je devet fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sedam visokih škola strukovnih studija i dva Studentska centra u Novom Sadu i Subotici.